Danmarks krav på nordpolen (og julemanden bolig?)

Som den opmærksomme jurist vil vide, så indgav den danske regering og Grønlands Selvstyre for et års tid siden kravet på Grønlands kontinentalsokkel. Og det var ikke et beskedent et af slagsen. Vi har nemlig indgivet et krav på et område nord for Grønland, der strækker sig næsten en million (!) km2.

Vores forskningscenter (CILCC) her på det juridiske fakultet havde i sidste uge Henning Dobson Knudsen ude og fortælle om det danske krav og om den videre proces forhold til at få fordelt soklen under bl.a. nordpolen. Det var ganske interessant, og Henning kunne eksempelvis berette, at en af knasterne i forhold til at finde en fornuftig fordeling af området deroppe er, at der er stor interesse i at få fingrene i selve Nordpolen. Det kan der naturligvis være mange årsager til, men det er en smule tankevækkende, at den store interesse for ejerskab til soklen under Nordpolen bl.a. skyldes en udbredt opfattelse af, julemanden skulle bo på Nordpolen.

Som enhver (der har set julekalender på DR 1) ved, så er det imidlertid en vildfarelse. Julemanden bor jo på Grønland.

Information om det danske krav (minus angivelse af julemandens bolig på Grønland) kan findes her.

Anders Henriksen

National Security Law Anders Henriksen er lektor i folkeret på Juridisk Fakultet, KU, og leder af Centre for International Law and Justice. Anders har tidligere bl.a. været ansat som forsker i Dansk Institut for Militære Studer og er forfatter og medforfatter på en lang række rapporter og analyser for, bl.a. Dansk Institut for Internationale Studier og Center for Militær Studier. Anders’ primære forskningsområde er folkeret med særligt fokus på staters internationale magtanvendelse, væbnede konflikter og terrorbekæm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *