Relevant Retssikkerhed – Nyheder uge 14

Nedenfor kan du læse relevante nyheder om bl.a. nye ministersvar, rapporter og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område. Relevant Retssikkerhed vil blive offentliggjort en gang ugentligt hver mandag. Nyhederne omfatter både nationale og internationale nyheder.

NYE LOVFORSLAG

Høringer

Lov- og beslutningsforslag

Udlændinge- og integrationsministeriet

  • L 127 (som vedtaget): Forslag til lov om ændring af lov om dansk indfødsret. (Frakendelse af statsborgerskab for strafbare forhold, som er til alvorlig skade for statens vitale interesser, m.v.).

SENESTE SVAR PÅ FOLKETINGSSPØRGSMÅL

Herunder kan findes de seneste ministersvar på en relevante folketingsspørgsmål.

Besvarelse af udvalgsspørgsmål

Erhvervsudvalget

  • ERU, Alm.del – Erhvervsministeren har besvaret et spørgsmål om kommentar på juraprofessor Bernd Holznagels analyse for OSCE, hvor han bl.a. skriver, at høje bøder vil føre til overblokering, da platformene får incitament til at fjerne indhold frem for at risikere høje bøder, hvilket vil medføre risici for ytringsfriheden.
  • ERU, Alm.del – Erhvervsministeren har besvaret et spørgsmål om kommentar på FN’s højkommissær for menneskerettigheder kritik af NetzDG med begrundelsen, at “loven rejser alvorlige bekymringer om ytringsfrihed og retten til privatliv online.
  • ERU, Alm.del – Erhvervsministeren har besvaret et spørgsmål om kommentar på den tyske dommer Daniel Holznagel’s argumenterer for, at NetzDG gør private virksomheder til “kvasi-domstole”, som vil underminere retsstatsprincippet og være uforenelig med europæisk lovgivning.
  • ERU, Alm.del – Erhvervsministeren har besvaret et spørgsmål om kommentar på den danske tænketank Justitia’s kritik af NetzDG med argument om, at den bl.a. medfører internetcensur (reelt indholdsløst, henviser til anden besvarelse).

Andre relevante dokumenter fra overvågningen af FT

Erhvervsudvalget

Erhvervsministeriet

Social- og Ældreudvalget

Justitsministeriet

Ligestillingsudvalget

  • LIU, Alm.del – Bilag 68: Handlingsplan til bekæmpelse af menneske-handel 2022-2025, fra ministeren for ligestilling

SENESTE RAPPORTER, EVALUERINGER MM

Herunder findes de nyeste evalueringer, rapporter, analyser mm fra relevante institutioner/organisationer, offentlige myndigheder, domstolene mm.

Folketingets Ombudsmand

Ministerierne

Justitsministeriet

Udenrigsministeriet

Beskæftigelsesministeriet

Anklagemyndighedens vidensbase:

Nationale organisationer/institutioner

Institut for menneskerettigheder

K-news:

Advokatsamfundet

Jacob Mchangama

Frihedsrettigheder- og retssikkerhed Jacob Mchangama er direktør i den uafhængige juridiske tænketank Justitia og tidligere advokat i Plesner. Ud over sin cand.jur har Jacob en mastergrad i menneskerettigheder og demokratisering, og har tidligere været ekstern underviser i internationale menneskerettigheder på Københavns Universitet. Jacob beskæftiger sig primært med områder inden for retssikkerhed og menneskerettigheder. Herudover er Jacob initiativtager og redaktør af bloggen RuleOfLaw.dk, samt blogger på berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *