Relevant retssikkerhed – nyheder uge 53

Nedenfor kan du læse relevante nyheder om bl.a. nye ministersvar, rapporter og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område. Relevant Retssikkerhed vil blive offentliggjort en gang ugentligt hver mandag. Nyhederne omfatter både nationale og internationale nyheder.

 

SENESTE SVAR PÅ FOLKETINGSSPØRGSMÅL

Herunder kan findes de seneste ministersvar på en relevante folketingsspørgsmål.

  • Endeligt svar på spørgsmål om, justitsministeren har kendskab til hændelsen foran Christiansborg, hvor politiet fjerner et banner, mens statsministeren taler på grundlovsdag i 2012.
  • Endeligt svar på spørgsmål om organisationen Hizb ut-Tahrir bør forbydes, som det f.eks. allerede er sket i en stribe europæiske lande. Spørgsmålet er stillet til justitsministeren. I svaret henvises der til det endelige svar på et andet spørgsmål.

SENESTE RAPPORTER, EVALUERINGER MM

Herunder findes de nyeste evalueringer, rapporter, analyser mm fra relevante institutioner/organisationer, offentlige myndigheder, domstolene mm.

  • Amnesty kritiserer undtagelsestilstanden i Frankrig og den potentielle ændring af Frankrigs forfatning for at indskrænke borgernes rettigheder og være ude af proportioner med den reelle trussel.

INTERNATIONALE NYHEDER

Herunder findes nyheder fra bl.a. EU-domstolen, FN-komiteer, EU mm.

  • I sagen G.S.B. mod Schweiz har Menneskerettighedsdomstolen fastslået, at en videregivelse af bankkontooplysninger fra de schweiziske myndigheder til de amerikanske skattemyndigheder, ikke udgjorde en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettigheds Konvention.


Ø
VRIGE NYHEDER

Herunder finder du eksempelvis nye domsafgørelser, FN-processer mm.

  • Justitsministeren nedsatte den 23. December 2015 formelt undersøgelseskommissionen om politiets indgriben over for demonstrationerne i forbindelse med de kinesiske statsbesøg mv. Se sammensætningen af undersøgelseskommissionen her.
  • Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet betragter statsløsesagen som afsluttet for tidligere departementschef Claes Nilas.
  • Efter fortrolige skatteoplysninger er tilgået dagspressen, har Skatteministeriet nu politianmeldt lækket. Læs mere herom her.

 

 

Jacob Mchangama

Frihedsrettigheder- og retssikkerhed Jacob Mchangama er direktør i den uafhængige juridiske tænketank Justitia og tidligere advokat i Plesner. Ud over sin cand.jur har Jacob en mastergrad i menneskerettigheder og demokratisering, og har tidligere været ekstern underviser i internationale menneskerettigheder på Københavns Universitet. Jacob beskæftiger sig primært med områder inden for retssikkerhed og menneskerettigheder. Herudover er Jacob initiativtager og redaktør af bloggen RuleOfLaw.dk, samt blogger på berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *