Relevant retssikkerhed – Nyheder uge 37

Nedenfor kan du læse relevante nyheder vedrørende om bl.a. nye ministersvar, rapporter og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område. Relevant Retssikkerhed vil blive offentliggjort en gang ugentligt hver mandag. Nyhederne omfatter både nationale og internationale nyheder.

 

ARRANGEMENTER OG BEGIVENHEDER
Her finder du relevante samråd, arrangementer og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område

Mandag den 7. september 2015
Højesteret påbegynder sag vedrørende strafbarheden af udsagn i en avis. Sagen har sagsnr. 92/2014.

Tirsdag den 8. September 2015
Indfødsretsudvalget holder åbent samråd om genforelæggelsen af dispensationssager om dansk indfødsret.

 
ØVRIGE NYHEDER

  • Herunder finder du eksempelvis nye domsafgørelser, FN-processer mm.
    Skatteministeriet offentliggjorde den 1. september 2015 Retssikkerhedspakke I, som bl.a. indeholder initiativer, der skal medvirke til at styrke borgernes retssikkerhed i mødet med myndighederne. Retssikkerhedspakke I indeholder således tiltag om at afskaffe SKATs mulighed for at foretage kontrol på privat grund, afskaffe SKATs digitale anmeldetjeneste, afskaffe SKATs adgang til at indhente borgeres teleoplysninger, eftersyn af selskabers adgang til omkostningsgodtgørelse og fornyet respekt for høringsprocessen. Læs mere om pakken her.

 

SENESTE SVAR PÅ FOLKETINGSSPØRGSMÅL

  • Endeligt svar på spørgsmål om, hvilke kontraktmæssige forpligtelser CSC menes ikke at have opfyldt, hvilke krav der er rejst fra Rigspolitiet mod CSC, og hvorvidt der nu er taget endegyldig stilling til strafferetlig forfølgning mod CSC.
  • Endeligt svar på spørgsmål om, hvorvidt justitsministeren vil overveje at lade sig inspirere af den norske straffelov, og således gøre det strafbar at deltage i såvel væbnet kamp, men også i nødhjælpsarbejde for en terrororganisation.
  • Endeligt svar på spørgsmål vedrørende Danmarks imødekommelse af anmodninger om udleveringer til strafforfølgelse fra USA.

 

SENESTE RAPPORTER, EVALUERINGER MM
Herunder findes de nyeste evalueringer, rapporter, analyser mm fra relevante institutioner/organisationer, offentlige myndigheder, domstolene mm.

  • Institut for Menneskerettigheder anbefaler i en ny rapport, at regeringen, i stedet for udelukkende at fokusere på at beskytte kristne minoriteter, bør arbejde på at sikre alles religionsfrihed. Læs mere om rapporten her.

Jacob Mchangama

Frihedsrettigheder- og retssikkerhed Jacob Mchangama er direktør i den uafhængige juridiske tænketank Justitia og tidligere advokat i Plesner. Ud over sin cand.jur har Jacob en mastergrad i menneskerettigheder og demokratisering, og har tidligere været ekstern underviser i internationale menneskerettigheder på Københavns Universitet. Jacob beskæftiger sig primært med områder inden for retssikkerhed og menneskerettigheder. Herudover er Jacob initiativtager og redaktør af bloggen RuleOfLaw.dk, samt blogger på berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *