Relevant Retssikkerhed – nyheder uge 24

Nedenfor kan du læse relevante nyheder vedrørende om bl.a. nye ministersvar, rapporter og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område. Relevant Retssikkerhed vil blive offentliggjort en gang ugentligt hver mandag. Nyhederne omfatter både nationale og internationale nyheder.

ARRANGEMENTER OG BEGIVENHEDER

Her finder du relevante samråd, arrangementer og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område

Torsdag den 11. juni:

Folkemødet starter kl. 14 og lukker søndag den 14. juni. Folkemødet finder sted hvert år i uge 24 i den nordbornholmske havneby, Allinge. Folkemødet er en årlig påmindelse om, at det åbne danske demokrati er værd at værne om og påskønne. En række aktører som bl.a. Kammeradvokaten, Danske Advokater, Danske Domstole, Justitia, Institut for Menneskerettigheder mm vil være til stede på Folkemødet
ØVRIGE NYHEDER

Herunder finder du eksempelvis nye domsafgørelser, FN-processer mm.

  • Onsdag den 3. juni afsagde Højesteret dom i en sag vedrørende æreskrænkelser. Højesteret fandt, at udtalelser om, at en journalist havde været KGB-agent og af PET var blevet anset for at være KBG-agent, var strafbare. Læs hele dommen her.
  • Torsdag den 4. juni afsagde Højesteret dom i en sag omhandlende foreningsfrihed. Højesteret fandt ikke, at en forskelsbehandling af ansatte på grund af foreningsmedlemskab var ulovlig, eller i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11. Læs hele dommen her.
  • Torsdag den 4. juni fandt Retten i Hillerød en 21-årig ung mand skyldig i på Facebook at have tilskyndet til forbrydelse og fra en fængselscelle at have fremsat trusler og have billiget terrorangrebet i Paris i januar 2015. Manden er dog frifundet for at have truet med at begå terrorisme.

SENESTE RAPPORTER, EVALUERINGER MM

Herunder findes de nyeste evalueringer, rapporter, analyser mm fra relevante institutioner/organisationer, offentlige myndigheder, domstolene mm.

  • Institut for menneskerettigheder har offentliggjort en artikel om, at skyggeboksning mod stereotyper står i vejen for ligestilling
  • Folketingets Ombudsmand offentliggjort en rapport vedrørende tvangsindlæggelser på psykiatriske afdelinger.
  • Ifølge Human rights watch har USA taget et lille skridt imod mindskning af spionage.
  • Index of censorship: Tony Blairs planer om bekæmpelse af ekstremisme udgør en hindring for ytringsfriheden.
  • Ifølge Europarådet kan et demokratisk tilsyn med efterretningstjenesterne i EU ikke vente.

 

 

Jacob Mchangama

Frihedsrettigheder- og retssikkerhed Jacob Mchangama er direktør i den uafhængige juridiske tænketank Justitia og tidligere advokat i Plesner. Ud over sin cand.jur har Jacob en mastergrad i menneskerettigheder og demokratisering, og har tidligere været ekstern underviser i internationale menneskerettigheder på Københavns Universitet. Jacob beskæftiger sig primært med områder inden for retssikkerhed og menneskerettigheder. Herudover er Jacob initiativtager og redaktør af bloggen RuleOfLaw.dk, samt blogger på berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *