Relevant Retssikkerhed – Nyheder uge 42

Nedenfor kan du læse relevante nyheder om bl.a. nye ministersvar, rapporter og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område. Relevant Retssikkerhed vil blive offentliggjort en gang ugentligt hver mandag. Nyhederne omfatter både nationale og internationale nyheder.

NYHEDER

Herunder finder du eksempelvis nye domsafgørelser, FN-processer mm.

  • Folketingets Ombudsmand har i en ny udtalelse slået fast, at en borger, som har klaget over en afgørelse, normalt altid kan komme med nye oplysninger til sin sag. Ankestyrelsen kan derfor ikke afvise at inddrage nye oplysninger. Se mere om udtalelsen her.
  • Justitsministeren har fremsat tre nye lovforslag, der blandt andet har til formål at effektivisere behandlingen af sager i den borgerlige retspleje (se forslaget her), at styrke PET’s mulighed for overvågning af, om personer med mulig tilknytning til terrorvirksomhed er på vej til og fra Danmark (se forslaget her), samt at fastslå, at danske statsborgeres og herboende udlændinges tilslutning til en fjendtlig væbnet styrke under en væbnet konflikt i alle tilfælde er en forbrydelse mod statens selvstændighed og sikkerhed (se forslaget her).
  • stre Landsret har afsagt dom i en sag vedrørende udvisning. Læs mere om afgørelsen her.
  • Regeringen har offentliggjort sit lovprogram for det kommende folketingsår. Læs redegørelsen her.

SENESTE SVAR PÅ FOLKETINGSSPØRGSMÅL

  • Endeligt svar på spørgsmål om ministeren er enig i, at man gerne må vifte med tibetanske flag, selvom den kinesiske præsident besøger København, til justitsministeren. Spørgsmålet er stillet til justitsministeren.
  • Endeligt svar på spørgsmål om ministeren vil redegøre for sin holdning til oplysningerne om, at en betjent står frem og modsiger Rigspolitiets forklaring på to vigtige punkter i Tibet-sagen. Spørgsmålet er stillet til justitsministeren.
  • Endeligt svar på spørgsmål om ministeren vil redegøre for sin holdning til om ytrings- og forsamlingsfriheden altid skal holdes i hævd. Spørgsmålet er stillet til justitsministeren.

SENESTE RAPPORTER, EVALUERINGER MM

Herunder findes de nyeste evalueringer, rapporter, analyser mm fra relevante institutioner/organisationer, offentlige myndigheder, domstolene mm.

  • Institut for Menneskerettigheder efterlyser mere præcise retningslinjer for politiets brug af peberspray. Læs analysen her.
  • Formand i Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, mener, at digital post er en trussel mod udsatte borgeres retssikkerhed. Læs artiklen her.

Jacob Mchangama

Frihedsrettigheder- og retssikkerhed Jacob Mchangama er direktør i den uafhængige juridiske tænketank Justitia og tidligere advokat i Plesner. Ud over sin cand.jur har Jacob en mastergrad i menneskerettigheder og demokratisering, og har tidligere været ekstern underviser i internationale menneskerettigheder på Københavns Universitet. Jacob beskæftiger sig primært med områder inden for retssikkerhed og menneskerettigheder. Herudover er Jacob initiativtager og redaktør af bloggen RuleOfLaw.dk, samt blogger på berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *