Relevant Retssikkerhed – Nyheder uge 27

Nedenfor kan du læse relevante nyheder vedrørende bl.a. nye ministersvar, rapporter og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område. Relevant Retssikkerhed vil blive offentliggjort en gang ugentligt hver mandag. Nyhederne omfatter både nationale og internationale nyheder.

ARRANGEMENTER OG BEGIVENHEDER

Her finder du relevante samråd, arrangementer og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område.

  • Lise Kingo sætter sig i spidsen for FN’s Global Compact. FN’s Global Compact er verdens største initiativ for udbredelse af virksomheders samfundsansvar. Initiativet bygger på ti grundlæggende principper om fremme af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og korruptionsbekæmpelse

ØVRIGE NYHEDER

Herunder finder du eksempelvis nye domsafgørelser, FN-processer mm.

  • Senest 1. juli forventes Østre Landsret at afgøre strafudmålingen i sagen om Sam Mansour, også kendt som Boghandleren fra Brønshøj. Østre Landsret var enig med byretten i, at Mansour har billiget terrorhandlinger. Retten skal tage stilling til, om Mansour skal fratages sit danske statsborgerskab.
  • Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgør d. 30. juni i Khoroshenko v. Russia, om Rusland har krænket Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ved, ikke at lade den mord-dømte Khoroshenko have familiebesøg i en længere årrække, mens han afsoner sin livstidsdom. Khoroshenko mener, at Rusland har overtrådt konventionens art. 8 om retten til privat- og familieliv.
  • I USA har Højesteret afgjort, at retten til ægteskab gælder alle. Homoseksuelle ægteskaber er således blevet lovligt i hele USA. USA er det 18. land i verden der fuldt ud tillader homoseksuelle ægteskaber.

 

SENESTE RAPPORTER, EVALUERINGER MM

Herunder findes de nyeste evalueringer, rapporter, analyser mm fra relevante institutioner/organisationer, offentlige myndigheder, domstolene mm.

  • Human Rights Watch har offentliggjort en artikel om retssagen mod en 16-årig blogger, som risikerer op til 3 års fængsel for at have uploadet en video om Singapores grundlægger, Lee Kuan Yews død.
  • Article 19 skriver, at et medlem af den mexicanske kongres foreslår, at man ulovliggør ”memes” og andre visuelle gengivelser af personer
  • Europarådet opfordrer USA til at lade whistle bloweren Edward Snowden rejse hjem til USA. Edward Snowden har været eftersøgt for sine offentliggørelser af NSAs overvågning og har i den forbindelse haft midlertidigt asyl i Rusland.

Jacob Mchangama

Frihedsrettigheder- og retssikkerhed Jacob Mchangama er direktør i den uafhængige juridiske tænketank Justitia og tidligere advokat i Plesner. Ud over sin cand.jur har Jacob en mastergrad i menneskerettigheder og demokratisering, og har tidligere været ekstern underviser i internationale menneskerettigheder på Københavns Universitet. Jacob beskæftiger sig primært med områder inden for retssikkerhed og menneskerettigheder. Herudover er Jacob initiativtager og redaktør af bloggen RuleOfLaw.dk, samt blogger på berlingske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *